flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Народні депутати вирішили змінити правила відводу судді

08 листопада 2016, 12:04
Правила відводу судді у цивільних, адміністративних та господарських справах можуть змінити. Передбачається, що у деяких випадках такі ініціативи розглядатиме інший законник.
Відповідні новації передбачено законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення процедури відводу» (№5335).
Наразі у цивільному, адміністративному та господарському судочинстві при одноособовому розгляді справи суддя вирішує заяву про власний відвід самостійно. А в процесі про адміністративні правопорушення, як зазначається в пояснювальній записці до проекту, інститут відводу повністю відсутній та використовується «за аналогією».
Відповідно ж до ініціативи, якщо заява у зазначених процесах буде подана за два дні до дня судового засідання або раніше, то вона розглядатиметься іншим законником цього ж суду. А якщо заяву подати пізніше — її розглядатиме той самий суддя, як це передбачено і зараз.
В кримінальному ж процесі передбачається зберегти чинну процедуру, за якою відвід судді, що розглядає праву одноособово, завжди розглядається його колегою з цієї ж установи. При цьому не має значення, коли відвід було подано.
Також проектом пропонується запровадити процедуру відводу посадової особи, яка розглядає справу про адміністративне правопорушення. Така заява розглядатися її керівником.
Джерело:Закон і Бізнес-http://zib.com.ua/