flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правова позиція ВСУ. Стягуючи аліменти на кілька дітей, суд повинен визначити єдину частку заробітку боржника

14 листопада 2016, 12:44

 

Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.
Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 19 жовтня 2016 розглянув справу № 6-1798цс16 про стягнення аліментів на дітей.
Згідно з частиною третьою статті 181 СК аліменти на дитину присуджуються в частці від заробітку (доходу) її матері, батька (стаття 183) або у твердій грошовій сумі (стаття 184) і виплачуються щомісяця.
Згідно з частинами першою, другою статті 183 СК частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.
Вирішуючи питання про розмір аліментів, суд повинен враховувати, що їх розмір на одну дитину не може бути меншим, ніж зазначений у частині другій статті 182 СК.
Що стосується максимального розміру аліментів, які стягуються з боржника, то відповідно до частини третьої статті 70 Закону «Про виконавче провадження» з заробітної плати боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення в повному обсязі заборгованості в разі стягнення аліментів - 50% заробітної плати боржника.
Порядок стягнення аліментів визначено у статті 74 цього Закону та статтях 194-197, 274 СК.
У розглянутої справи, визначивши розмір аліментів на двох дітей по 1/3 частини заробітної плати щомісячно, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, апеляційний суд, з висновком якого погодився і касаційний суд, не врахував положень частини другої статті 183 СК про обов'язок суду при стягненні аліментів на двох і більше дітей визначити єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.
Джерело: ЮрЛiга -http://jurliga.ligazakon.ua