flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Винуватець ДТП буде платити, незважаючи на страховку

16 листопада 2016, 12:09
Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 26 жовтня 2016 розглянув справу № 6-954цс16 про відшкодування шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою.
При розгляді Суд підтвердив правову позицію по справі, згідно з якою потерпілий в ДТП може вимагати відшкодування збитків у заподіювача шкоди, незважаючи на те, що його відповідальність застрахована.
Потерпілому як кредитору належить право вимоги в обох видах зобов'язань - деліктному і договірному. Він вільно, на власний розсуд вибирає спосіб здійснення свого права:
а) шляхом звернення вимоги виключно до особи, яка заподіяла шкоду, про відшкодування цієї шкоди;
б) шляхом звернення до страховика, у якого особа, яка завдала шкоди, застрахувала свою цивільну відповідальність, з вимогою про виплату страхового відшкодування;
в) шляхом звернення до страховика і в подальшому до особи, яка заподіяла шкоду, при наявності передбачених статтею 1 192 ЦК підстав.
Потерпілий має право відмовитися від свого права вимоги до страховика і отримати повне відшкодування збитку від особи, яка її завдала, в межах деліктного зобов'язання незалежно від того, чи застрахована цивільно-правова відповідальність особи, яка заподіяла шкоду. У такому випадку особа, яка завдала шкоди, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, після задоволення вимоги потерпілого не позбавлена права захистити свій майновий інтерес за договором страхування і звернутися до свого страховика за договором з відповідною вимогою про відшкодування коштів, виплачених потерпілому, в розмірах і об'ємі відповідно до зобов'язань страховика як сторони договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності.
Якщо потерпілий звернувся до страховика і отримав страхове відшкодування в розмірі, який в повному обсязі відшкодовує завдані збитки, деліктне зобов'язання між потерпілим і особою, яка заподіяла шкоду, припиняється відповідно до статті 599 ЦК виконанням, проведеним належним чином.
Джерело: ЮрЛіга -http://jurliga.ligazakon.ua