flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За домашнє насильство передбачать кримінальну відповідальність

18 листопада 2016, 13:31

 

 
Народні депутати підтримали в першому читанні відразу два законопроекти, спрямовані на боротьбу з домашнім насильством. Санкції за такі дії можуть суттєво посилитись.
Мова йде про законопроекти «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (5294) і «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» (№4952).
Першим документом передбачається, зокрема, створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства. Також у деяких випадках кривдникам може бути заборонено певний період жити в одному приміщенні з жертвами своїх дій. Ще одне нововведення запровадження спеціальної програми для кривдників, яку таких осіб можуть зобов’язати пройти.
В той же час проект №4952 передбачає доповнення Кримінального кодексу новою ст.126-1, яка передбачатиме відповідальність за домашнє насильство. Передбачається, що такі дії каратимуться громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до 6 місяців. В якості альтернативи передбачено також обмеженням або позбавлення волі на строк до п’яти років.
 
Закон і Бізнес