flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд України висловив правову позицію щодо поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

27 грудня 2016, 16:16

 

Поповнено базу правових позицій Верховного Суду України:
Постановою у справі № 6-2801цс15 від 19.10.2016 р., правовим висновком якої є:
відповідно до статті 149 КЗпП України до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмові пояснення.
 
Пояснення порушника трудової дисципліни є однією з важливих форм гарантії, наданих порушнику для захисту своїх законних прав та інтересів, направлених проти безпідставного застосування стягнення.
 
Разом з тим правова оцінка дисциплінарного проступку проводиться на підставі з’ясування усіх обставин його вчинення, у тому числі з урахуванням письмового пояснення працівника.
 
Невиконання власником або уповноваженим ним органом обов’язку зажадати письмове пояснення від працівника та неодержання такого пояснення не є підставою для скасування дисциплінарного стягнення, якщо факт порушення трудової дисципліни підтверджений представленими суду доказами.
З повним текстом постанови Верховного Суду України у цій справі можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Верховного Суду України (http://www.scourt.gov.ua).