flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок звернення громадян до суду при порушенні їх виборчих прав

21 жовтня 2020, 16:18

  Відповідно до Постанови Верховної ради України від 15.07.2020 за № 795-IX «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» та Постанови Центральної виборчої комісії від 8 серпня 2020 року № 160 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року» на неділю 25 жовтня 2020 року призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. 

          Виборчі права громадян України - це гарантовані Конституцією України та Виборчим кодексом України їхні права на участь у виборах, які проводяться в Україні. У разі порушення виборчих прав громадянин може звернутися до суду за їх захистом.

          Городищенському  районному суду Черкаської області, як адміністративному суду  в межах територіальної юрисдикції, підсудні такі адміністративні справи, пов’язані з виборчим процесом, щодо:

  • оскарження рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, членів цих комісій (ст. 273 КАС);
  • уточнення списку виборців (ст. 274 КАС);
  • оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори (ст. 275 КАС);
  • оскарження дій чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їх довірених осіб (ст. 276 КАС).

Всі інші спори щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом, окрім визначених у частинах другій та четвертій статті 22 КАС України, підсудні Черкаському окружному адміністративному суду.

Справи, пов’язані з виборчим процесом віднесені законом до категорії термінових адміністративних справ, а тому для звернення з позовною заявою у цих категоріях справ встановлено обмежені строки, визначені статтями 273-276 Кодексу адміністративного судочинства України.

Зокрема, позовні  заяви щодо оскарження:

  • рішень, дій чи бездіяльності виборчих комісії, членів цих комісій;
  • дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум;
  • дій чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їхніх довірених осіб

можуть бути подані до адміністративного суду у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять другої години дня, що передує дню голосування (ч. 6, 7 ст. 273, ч. 4 ст. 275, ч. 6 ст. 276 КАС).

При цьому позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісії, членів цих комісій, що мали місце у день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування на дільниці, може бути подано до адміністративного суду у дводенний строк із дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності (ч. 8 ст. 273 КАС).

Відповідно до ч. 3 ст. 274 КАС позовну заяву про уточнення списку виборців може бути подано не пізніш як за два дні до дня голосуванняТобто, останнім днем, коли подається даний позов є 22 жовтня 2020 року.

Згідно зі ч. 5 ст. 270 КАС України, днем подання позовної заяви, апеляційної скарги є день їх надходження до відповідного суду. Строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

За розгляд судом спорів щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом, справляється судовий збір (ст. 4 Закону України «Про судовий збір»)  у розмірі:

1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2102,00 грн), якщо позов подається суб’єктом владних повноважень, юридичною особою або фізичною особою – підприємцем;

0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (840,80 грн), якщо позов подається фізичною особою.

Увага! Виборці у справах про уточнення списку виборців звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях. (п. 11 ч. 1 ст. 5 «Про судовий збір»).

При цьому, суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії незалежно від сплати судового збору на момент її подання.

 Судом розглядаються вище вказані адміністративні справи у 2-денний строк після надходження позовної заяви. Якщо адміністративна справа надійшла до суду до дня голосування її розглядають протягом 2-х днів, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування. Справа, що надійшла у день голосування, розглядається судом до закінчення голосування, а справи, що надішли в день голосування, але після закінчення голосування, вирішуються протягом 2-х днів після надходження позовної заяви.

Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців вирішуються судом у 2-й строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування, а якщо позовна заява надійшла  за два дні до дня голосування, - невідкладно.

Пресслужба суду