flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПЕРША РІЧНИЦЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ СЛУЖБИ СУДОВОЇ ОХОРОНИ У ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ

02 листопада 2020, 15:31

Створення Служби судової охорони є одним із важливих елементів судової реформи й передбачене главою четвертою Закону України “Про судоустрій і статус суддів”. Даним Законом унормована діяльність Служби, визначено її статус, повноваження, порядок проходження служби, питання захисту співробітників. 4 квітня 2019 року Вища рада правосуддя своїм Рішенням затвердила Положення про Службу судової охорони, чим розпочала створення цього державного органу з правоохоронними функціями. Співробітники Служби забезпечують підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, охорону приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, виконують функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду та безпеки учасників судового процесу.

Минулий 2019 рік став для Служби судової охорони не тільки роком народження, а й роком становлення і розвитку. На сьогодні роботу Служби запущено вже у всіх 24 областях!

На Черкащині свою діяльність Служба судової охорони  розпочала 1 листопада 2019. За досить короткий період часу під охороною Територіального управління Служби судової охорони у Черкаській області вже перебуває 13 органів системи правосуддя, із них: 8 установ міста Черкаси та суди в Золотоніському, Чорнобаївському, Кам’янському, Городищенському, Смілянському районах.

Протягом усього періоду на належному рівні здійснювалося комплектування підрозділів регіонального органу. За рік проведено 7 конкурсів на зайняття вакантних посад та прийнято на Службу 115 осіб. Сформовано потужний колектив із досвідчених людей, які мають високий професійний рівень підготовки, бойовий досвід, а головне - бажання працювати. Майже третина особового складу являються учасниками бойових дій. Підготовлено навчально-методичну базу для проведення спеціальної підготовки співробітників, які вперше приймаються на посади в Службу судової охорони. Всім новобранцям проводиться курс професійної підготовки, зокрема з вивчення нормативно-законодавчої бази, правил поводження та застосування спецзасобів і зброї, практичні заняття із фізичної підготовки, рукопашного бою, надання першої домедичної допомоги тощо. Співробітники постійно беруть участь у спортивних змаганнях та здобувають перемоги.

Із самого початку налагоджено співпрацю з Територіальним управління Державної судової адміністрації України у Черкаській області, тісні зв’язки з місцевими управліннями правоохоронних органів.

 Було створено первинну профспілкову організацію співробітників і працівників Територіального управління.

Свої професійні навички охоронці постійно удосконалюють на тактико-спеціальних навчаннях, під час яких відпрацьовується командна робота, оперативність реагування, взаємосумісність з іншими підрозділами органів правопорядку в умовах напружених, позаштатних ситуацій.

Щодня співробітники пильнують, щоб у судах було безпечно. Із початку діяльності співробітниками Територіального управління здійснено пропуск до судів більше 120 тисяч осіб, забезпечено підтримання громадського порядку та безпеку учасників судового процесу під час проведення 34 резонансних судових засідань. Під час виконання завдань попереджено пронесення громадянами до будівель судів, органів та установ системи правосуддя понад 1100 одиниць заборонених до пронесення предметів, зокрема: ножів – 641 од., газових балончиків – 241 од., травматичної зброї – 23 од., електрошокерів – 15 од., інших колючо-ріжучих предметів – 181 од.

Відповідно до Стратегії розвитку Служби судової охорони до кінця 2021 року ще 15 установ системи правосуддя області перейдуть під охорону Служби та повністю буде вивільнено від виконання не властивих їм функцій підрозділи Національної поліції та Національної гвардії України. Крім підрозділів безпосередньої охорони приміщень судів, планується сформувати підрозділи швидкого реагування та фізичної охорони суддів для реагування на спеціальні потреби й виклики.

В організації діяльності Служба покладається на свої основні завдання забезпечення безпеки та громадського порядку у судових установах. Перебуваючи в будівлі суду, кожна людина – суддя, працівник апарату суду, учасник судового процесу або звичайний відвідувач – має відчувати себе в повній безпеці. Це і є головним завданням Служби. Суспільство покладає на Службу великі надії й очікує професіоналізму, пильності та безпеки.

Команда Служби судової охорони Черкащини будується й розвивається аби бути надійним захисником громадян України та судової гілки влади.