flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правила дорожнього руху змінилися. Верховна Рада України прийняла законопроект, який регулює переміщення людей на інвалідних візках

11 грудня 2019, 11:22

13.11.2019 р. Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до закону України” Про дорожній рух “щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних”, який захистить права людей з інвалідністю.

Законом внесено зміни до Закону України «Про дорожній рух» - доповнено ст. 19-1 «Основні права і обов’язки осіб, які рухаються у кріслах колісних».

Новий закон передбачає, що люди, які пересуваються в інвалідних колясках повинні здійснювати рух тротуарами, пішохідними чи велодоріжкам, мають право на переважне перетинання проїзної частини по позначених пішохідних переходах та повинні виконувати всі вимоги, які ставляться до пішоходів.

Під час руху по краю проїжджої частини дороги, вулиці чи по узбіччю, люди в інвалідних колясках повинні пересуватися в напрямку руху транспортних засобів по правій крайній смузі.

Людям на візках дозволяється повертати наліво і розвертатися на дорогах, на яких є тільки одна смуга для руху в кожному напрямку. При цьому на дорозі не повинно бути трамвайних колій посередині. Під час руху на дорогах люди в інвалідних візках повинні виконувати вимоги, які стосуються велосипедистів.

Закон встановлює вимогу для крісел колісних, за якою вони повинні бути обладнані світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю – зовнішніми світловими приладами.

Крім того, люди, які пересуваються в інвалідних колясках повинні використовувати справні крісла. Їм заборонено перевозити вантажі, які заважають керувати коляскою. Закон також забороняє буксирувати причепи та перевозити пасажирів.018